Polskie Radio
Section05
żywność

"Składniki szerokiego uśmiechu" w zdrowej diecie. Co jeść, by być szczupłym i szczęśliwym?

Nie specjalistyczne diety redukcyjne, a wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych jest najskuteczniejszym sposobem na walkę z nadwagą u dzieci. W jaki sposób zachęcić dzieci do zdrowego podejścia do jedzenia i czy da się to zrobić w sposób naturalny, nie na bazie zakazów i przymusu?  Czy zdrowa dieta może poprawić nie tylko nasz wygląd, ale i samopoczucie?   
Zobacz więcej na temat:  Trójka Michał Matus Magdalena Kartasińska-Kwaśnik dieta żywność otyłość dzieci nawyki Aleksandra Dobieszewska

Bez Zielonego Ładu to 3 mld zł rocznie mniej dla rolników

Odrzucenie Zielonego Ładu w rolnictwie oznacza zlikwidowanie dopłat do dobrowolnych praktyk środowiskowo-klimatycznych, tzw. ekoschematów, na które rocznie przewidziano 3 mld złotych. Jak wskazuje wiceminister rolnictwa Adam Nowak wystąpiło o nie 400 tys. polskich rolników.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA rolnictwo rolnicy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polska w Unii Europejskiej gospodarstwo agroturystyczne ekologia żywność ceny żywności

Przydatność do spożycia a minimalna trwałość. Ekspert wskazuje różnicę

Najczęściej marnują się warzywa, owoce, chleb i wędliny - powiedział w Polskim Radiu 24 Błażej Krasoń z federacji Polskie Banki Żywności. Zaapelował też, byśmy nie bali się korzystać z wystawionych w hipermarketach koszy z żywnością z krótkim terminem przydatności do spożycia.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 ekologia ochrona środowiska klimat żywność społeczeństwo GOSPODARKA

Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży. Jak skutecznie zwalczyć problem?

Raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wykazał, że nadwagę i otyłość odnotowano u 32 proc. polskich dzieci w wieku 7-9 lat. Plasuje to Polskę na 8. miejscu wśród badanych krajów europejskich. Konsekwencją opublikowanego dokumentu jest uznanie otyłości za chorobę. Wpisano ją na listę Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób.
Zobacz więcej na temat:  otyłość dzieci zdrowie medycyna Artur Wolski szkoła edukacja żywność dieta społeczeństwo infografika