Forum

• Moderator PR 2wpisów 6
    [9][3]
    05.03.2010 12:58

PROTEST - Kultura w zagrożeniu!/Culture in danger!

06.07.2009 13:01:34

Kultura w zagrożeniu!
    8 lipca radiowa Dwójka zamilknie na 24 godziny.
    To protest przeciwko dramatycznemu spadkowi finansowania jej misji.

Pogarszająca się sytuacja finansowa Programu zmusiła nas do wyjątkowej formy protestu. To apel, który kierujemy do słuchaczy, naszych przyjaciół, do środowisk twórczych, kolegów dziennikarzy i tych, którzy decydują o losie publicznych mediów.
    My – zespół Programu 2 Polskiego Radia, nie godzimy się na degradację najważniejszych elementów misji radia publicznego. Naszą działalność kulturalną i edukacyjną prowadziliśmy zawsze z pełnym zaangażowaniem i na najwyższym poziomie. Pogarszającą się sytuację finansową traktowaliśmy dotąd jako przejściowe kłopoty.
    Dzisiejszy stan debaty o mediach publicznych odebrał nam nadzieję na rozwiązanie problemu w najbliższej przyszłości. Uwaga opinii publicznej jest kierowana niemal wyłącznie na problemy telewizji i na spory polityczne. Mamy wrażenie, że głos kultury jest w dyskusji lekceważony, a nasza działalność – pomijana i przemilczana.
    Brak gwarancji stabilnego finansowania Polskiego Radia uderza przede wszystkim w Program 2, w całości utrzymywany ze środków publicznych. W tym roku nie stać nas już na organizację Festiwalu Muzycznego Polskiego Radia, z anteny znika twórczość współczesna, zarówno literacka jak i muzyczna. Nie mamy pieniędzy na zaplanowane nagrania i koncerty, nie możemy wesprzeć prestiżowych festiwali, które dotąd współorganizowaliśmy. Nawet nasza zgoda na radykalne zmniejszenie honorariów dziennikarskich nie rozwiązała tej trudnej sytuacji. Przed nami jubileuszowy Rok Chopinowski. Tradycja Polskiego Radia od początku istnienia zobowiązuje nas do włączenia się w jego organizację. W obecnej sytuacji finansowej wydaje się to nierealne.
    Program 2 Polskiego Radia nie nadaje reklam, naszej działalności nie sposób powierzyć mechanizmom rynku. W krajach o rozwiniętej gospodarce rynkowej istnieją sprawdzone metody utrzymywania działalności takich programów, jak nasz. Tym większy niepokój budzi w nas brak jednoznacznych deklaracji osób, które decydują o losie polskich mediów.
    Nie godzimy się na marginalizowanie kultury!
    8 lipca Dwójka zamilknie, zwracając w ten sposób uwagę na kwestie pomijane w debacie publicznej.
    Na antenie – przez całą dobę – podawany będzie jedynie następujący komunikat:

Szanowni Państwo,
    to jest akcja protestacyjna Zespołu Programu 2.
    Nasze istnienie jest zagrożone między innymi na skutek dramatycznie zmniejszających się wpływów z abonamentu.
    Tylko stabilne finansowanie pozwoli zachować na dotychczasowym poziomie naszą ofertę muzyczną, literacką i publicystyczną.
    Tylko zapewnienie środków odpowiadających zakresowi pełnionej przez nas misji kulturalnej i edukacyjnej uchroni nasz Program przed nadaniem w najbliższym czasie ostatniej audycji: Requiem dla Dwójki.
    Nie skazujmy radia publicznego na milczenie.

Prosimy o solidarność z naszym protestem. Niech każdy zrobi to, co może.
    Można: - zapłacić abonament
    - skontaktować się ze swoim posłem
    - napisać lub powiedzieć o nas w innych mediach
    - pamiętać o Dwójce w sejmowych debatach

Można też do nas napisać:
    dwojka@polskieradio.pl

Nie chcemy walczyć sami!
    Zespół Programu 2 Polskiego Radia

Culture in danger!
    On 8th July Polish Radio 2 shall be silent for 24 hours.
    It is a protest against the dramatic decline in the financing of its mission.

The worsening financial situation of Polish Radio 2 has forced us to take this unusual form of protest. It is a call to our listeners, our friends, the creative class, our fellow journalists and those who decide about the fate of public media in Poland.
    We – the Team of Polish Radio 2 – do not agree for the degradation of the most important elements of the mission of the public radio in Poland. We have conducted our cultural and educational activities with due involvement and conviction. We have always kept the highest standards. We treated the worsening financial situation of our programme as only a temporary problem.
    The level of debate on the role of public media in Poland has forced us to give up hope for any solution to this problem in the near future. The attention of the public is almost entirely focused on television and political quarrels. We feel that the voice of culture is ignored in this discussion and our work is simply disregarded.
    The lack of stable financing of the Polish Radio has the strongest impact on Polish Radio 2, as this programme is fully dependent on the subsidies. This year we cannot afford to organise The Polish Radio Music Festival. There is less and less contemporary literature and music on air. We have no money for the concerts and recordings, which have already been planned. We cannot support prestigious festivals, which we did co-organise in the past. Even the fact that we have agreed for a radical reduction of our remuneration cannot change this situation.
    Next year we shall celebrate the 200th Anniversary of the Birth of Fryderyk Chopin. The Polish Radio has traditionally supported such events. In the present financial situation it seems impossible to continue this tradition.
    The Polish Radio 2 does not broadcast commercials. Our activity cannot be supported by a commercial mechanism. In the developed countries there are proved ways of sustaining such institutions as ours. The lack of unequivocal declarations from people, who decide about the fate of public media in Poland, worries us deeply.
    We do not agree for the marginalisation of culture!
    On 8th July Polish Radio 2 shall be silent in order to draw public attention to issues neglected in the official debate.
    For 24 hours we shall broadcast only this message:

Ladies and Gentlemen,
    It is a protest of the Team of Polish Radio 2.
    Our existence is threatened because the income from the subscription fee is dwindling drastically.
    Only stable financing shall let us maintain the quality of our offer in music, literature and cultural journalism.
    Only ensuring financial means sufficient for the cultural and educational mission that we fulfil shall save our programme from broadcasting our last concert: The Requiem for Polish Radio 2.
    Do not let the Polish Radio be condemned to silence.

We beg for your solidarity with our protest. Do what you can to help us.
    You can write or speak about us in other media.
    You can also write to us:
    dwojka@polskieradio.pl

We do not want to fight alone!

The Team of Polish Radio 2

• Dorota57wpisów 1
    [1][0]
    06.07.2009 14:39

06.07.2009 15:56:36

Szanowni Państwo,
    Państwa reakcja przypomina niestety działania, które nieźle określa popularne powiedzonko "na złość babci odmroź sobie uszy". Skrzywdzą Państwo samych siebie i wiernych słuchaczy. Być może, protest tego typu miałby jakiś oddźwięk polityczny, gdyby zamilkła Jedynka - w imieniu całego Radia. Protestem Dwójki nie przejmie się nawet Zarząd Radia.Chyba że będzie chciał tę akcję wykorzystać do tego, aby pogorszyć Państwa sytuację.
    Sądzę, że przy okazji przepychanki o finanse, właśnie Dwójka mogłaby podjąć akcję, która w konsekwencji po pierwsze - doprowadziłaby do zaprzestania posługiwania się wyrazem ABONAMENT w tym fałszywym znaczeniu wymyślonym dawno temu przez jakiegoś urzędnika, który je zadekretował nakazem, a po drugie - przekonałaby społeczeństwo, że kiedy płaci co 3 miesiące 49,30, to robi dla swego dobra.
    Niemniej do tego potrzebne byłoby też trzęsienie ziemi w telewizji. Jakim prawem wyciąga ręce po moje pieniądze instytucja, która nie udostępnia mi swoich, finansowanych z tychże pieniędzy, kanałów tematycznych? Czy po to walczyliśmy o wolność, żeby dziś być w niewoli oparetorów kabli itp., którzy przecież nie tylko każą sobie drugi raz płacić za to, o co Państwo się upominają, ale dyktują nawet kolejność układu kanałów w urządzeniach odbiorczych.
    Jeśli jeszcze i Dwójka zamilknie, nawet sama będę się mogła nazwać idiotką, która całe lata płaci i nic z tego nie ma. Moi znajomi podatku na środki społecznego przekazu nie płacili nigdy, a kiedy słyszeli, że ja płacę, pukali się w głowę. Bardzo bym chciała im dalej mówić: płacę, bo w tym molochu jest Dwójka.
    Na koniec swoich żalów. na dowód, że nie pomijam żadnej okazji, by propagować Dwójkę, także wśród młodych, napiszę Państwu tekst, jaki przy poprzednim zamieszaniu z II PR ułożyłam na sprawdzian z fleksji, czyli rozbiór gramatyczny, moim studentom :
    Popatrz, chybaśmy się wówczas nie spodziewali, że tuż przed wyborami dostaniemy od kogoś tak bezczelnie jawny dowód na to, że - według niego- nie warto traktować nas poważnie, ale na przykładzie tego, co postanowiono zrobić z obchodzącym - o ironio losu - sześćdziesięciolecie Drugim Programem Polskiego Radia, widać było wyraźnie, że nikt w naszym państwie nie liczy się rudymentarnymi potrzebami inteligencji. Wszyscy decydenci bowiem ulegają jedynie pod presją tych, którzy mają jakąś wymierną - najlepiej przekładalną na pieniądze lub władzę - siłę przebicia, więc zarząd nie musiał się obawiać nawet tego, że w polskim parlamencie ktokolwiek z posłów, zechciawszy parafrazować Katona, będzie kończył każde swoje przemówienie, wypowiadając słowa: "... a ponadto uważam, iż Dwójka nie powinna zostać zlikwidowana..."
    Łączę wyrazy szacunku i pozdrawiam.
    Dorota Kopcińska
  • surutiromwpisów 27
    [12][19]
    21.02.2010 07:04

06.07.2009 18:28:51

Dla kogo ta akcja będzie dotkliwa ? Jeśli dla kogoś, to tylko dla słuchaczy, wśród których są osoby w starszym wieku i schorowane. Państwo z "Dwójki" poszli po linii najmniejszego oporu, pokazując, że nie liczą się ze słuchaczami. A dlaczego nie np. (zorganizowana wraz ze słuchaczami) demonstracja uliczna lub pikiety pod kancelarią premiera i Sejmem, ? Dlatego nie, że to wymagałoby wysiłku, a państwo z "Dwójki" nie chcą się wysilać.
  • dorka_bz@pocztawpisów 2
    [1][0]
    19.07.2009 18:46

06.07.2009 18:51:43

Witam serdecznie całą Redakcję Programu II Polskiego Radia

od bardzo wielu lat słucham Waszych audycji: muzycznych, dokumentalnych, teatrów radiowych.Jest to jedyna stacja radiowa, która nadaje audycje na BARDZO WYSOKIM poziomie artystycznym. Zawsze można znaleźć interesujące programy, dobrze odpoczywa się podczas sluchania takich audycji od trudow codzienności. Abym mogla bez problemów slychać moich ulubionych audycji opłacam regularnie abonament. Kształcące watrości programu widzę w relacji z moją córką - pięciolatką - która umie rozpoznac wiele utworów muzycznych, np: "Dziadka do orzechów" i głosy wielu aktorów tworzących teatr radiowy.
    POPIERAM PROTEST, bardzo trudno będzie mi wytrzymać ten dzień bez WASZEJ obecnosci w domu i w pracy.

Z poważaniem
    Dorota Bzinkowska Łódź
  • dorka_bz@pocztawpisów 2
    [1][0]
    19.07.2009 18:46

06.07.2009 18:54:25

od bardzo wielu lat słucham Waszych audycji: muzycznych, dokumentalnych, teatrów radiowych.Jest to jedyna stacja radiowa, która nadaje audycje na BARDZO WYSOKIM poziomie artystycznym. Zawsze można znaleźć interesujące programy, dobrze odpoczywa się podczas sluchania takich audycji od trudow codzienności. Abym mogla bez problemów slychać moich ulubionych audycji opłacam regularnie abonament. Kształcące watrości programu widzę w relacji z moją córką - pięciolatką - która umie rozpoznac wiele utworów muzycznych, np: "Dziadka do orzechów" i głosy wielu aktorów tworzących teatr radiowy.
    POPIERAM PROTEST, bardzo trudno będzie mi wytrzymać ten dzień bez WASZEJ obecnosci w domu i w pracy.

Z poważaniem
    Dorota Bzinkowska Łódź
  • rds_fanrds_fanwpisów 76
    [4][0]
    17.05.2010 23:41

06.07.2009 19:36:30

gdyby Dwójka zrobiła tą akcję przed alokacją, gdzie zasięg był wysoki -rozumiem, ale teraz gdzie zasięg stacji albo jak kto woli słuchalność PR2 jest mizerny to i tak nikt tego nie zauważy
  • S_Wojwpisów 3
    [1][0]
    07.07.2009 12:55

06.07.2009 20:41:35

Szanowni Państwo!
    Nie rozumiem jednej rzeczy jeśli chodzi o "ściągalność" abnamentu, bo według mnie powinna w tym roku znacząco wzrosnąć.
    Poczta Polska utworzyła specjalną komórkę do obsługi wpłat abonamentowych z siedzibą w Bydgoszczy.
    Na podstawie mojego osobistego doświadczenia jestem przekonany, że każdy kto do tej pory płacił abonament, otrzymał własne subkonto i jego wpłaty w tym roku są rozliczane indywidualnie. Abonament radiowy (telewizora nie posiadam i nie zamierzam go mieć) opłaciłem przelewem internetowym za cały rok z góry dn. 2009-01-08.
    Tym niemniej w maju br. otrzymałem z Poczty wezwanie do zapłaty I raty abonamentu z odsetkami.
    Po przedstawieniu potwierdzenia wykonanego w styczniu przelewu wezwanie zostało anulowane i zostałem przeproszony.
    Sądzę, że konta wszystkich zarejestrowanych płatników abonamentu są obecnie kontrolowane i jeśli są wątpliwości to otrzymują oni wezwania do zapłaty.
    Proponuję zatem jedną drobną modyfikację przy ściąganiu abonamentu. Pomysł jest bardzo stary. Jeżeli płacimy abonament na "media publiczne", a nie partyjne ani Spółkę Akcyjną należącą teoretycznie do Skarbu Państwa to powinniśmy mieć możliwość określenia dla którego nadawcy i programu przeznaczamy wpłatę. Jeżeli ktoś kocha Polskie Radio PR 1 albo PR 3 to niech to napisze. Ja na pewno wybiorę PR 2.
    Pozostaję z poważaniem
    Piotr Dąbrowski
  • mitręgawpisów 178
    [320][215]
    18.02.2010 19:03

06.07.2009 20:41:58

Moim zdaniem mają rację ci, którzy twierdzą, że protest nie będzie skuteczny. Przynajmniej w formie zaproponowanej przez redakcję.

Ja mam lepszy pomysł. Jeśli redakcja Dwójki jest naprawdę tak zdesperowana, jak deklaruje, to zamiast przez całą dobę puszczać śpiew ptaków, lepiej będzie zaprotestować w sposób następujący:
    1) ogłosić, że przez najbliższe dwa, trzy miesiące nie będzie audycji redagowanych przez pana red. Chłopeckiego i panią red. Szczecińską,
    2) w miejsce tych audycji nadawać audycje red. Szachowskiego, Tłuczkiewicza i Karłowskiego. Do pomocy zaprosić np. Ptaszyna Wróblewskiego (w razie czego służę pomysłami, kogo jeszcze).

Jestem więcej niż pewien, że tego nie wytrzyma żadna z naszych partii politycznych, rząd ani parlament. Daję głowę, że w przeciągu kilku dni znajdą się duże pieniądze dla Dwójki i "wolna ręka" dla nowych, bardzo misyjnych, ambitnych i "elitarnych" propozycji programowych. Wtedy będzie można wyrzucić cały ten jazz,a falami Martenota w 100% wypełnić ramówkę i nareszcie osiągnąć to, na co od dawna wszyscy niecierpliwie czekają: niesłychany i imponujący skok tzw "słuchalności" Dwójki.

PS. Gdyby z jakichś powodów (np. technicznych) nie można było zrealizować punktu 2, to jestem absolutnie przekonany, że już tylko wdrożenie punktu 1 przyniosłoby skutek pozytywnie oszałamiający.
  • Malina56wpisów 9
    [7][0]
    07.07.2009 11:23

06.07.2009 21:23:20

No cóż, nie jestem erudytką, nie jestem znawczynią muzyki, nie jestem mądra, nie jestem głupia.
    Nie pasuję do tego forum. Dlatego piszę tu po raz pierwszy.
    Myślę jednak, że reprezentuję sporą liczbę osób, dla których dwójka jest ważna, bardzo ważna. Ważniejsza niż mogłoby się to wydawać wielu z forumowiczów. To są ludzie, dla których dwójka jest azylem, ucieczką. Ja jestem wśród nich. I będę walczyć. Mogę niewiele. Ci, którzy mogą więcej, nie są zainteresowani. Niestety.
    Dwójce i wszystkim jej pracownikom - dziękuję. Pomogli mi w powracaniu do siebie. Jestem im wdzięczna i mam po prostu potrzebę zrobienia czegoś, co może choć w maleńkim stopniu pomóc.
  • konradwpisów 1
    [2][0]
    06.07.2009 21:16

06.07.2009 22:52:30

W pełni popieram Wasz protest. Zarówno jego treść jak i formę.Pragnę przypomnieć, że już ponad rok temu polscy intelektualiści wystosowali List Otwarty w tej sprawie. Warto przypomnieć jego treść i nazwiska sygnatariuszy.

List otwarty do Donalda Tuska
    Premiera Rządu RP
    Szanowny Panie Premierze,
    z największym niepokojem przyglądamy się prowadzonym przez rząd działaniom wobec publicznej radiofonii i telewizji.
    Są instytucje, które niełatwo zreformować, ale bardzo łatwo zniszczyć. Publiczne radio i telewizja należą do tej kategorii. Wieloletnie upolitycznianie Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji i smutny spektakl karuzeli niekompetencji obserwowany od lat, a ostatnio za rządów PiS, nie stanowią dostatecznego powodu, by naruszać instytucjonalny dorobek wielu pokoleń ludzi kultury.
    Panie Premierze,
    abonament jest najuczciwszym sposobem finansowania mediów publicznych. Jeśli rząd chce ulżyć obywatelom i finansować media publiczne z budżetu Państwa, może pozwolić odpisywać abonament od podatków, zamiast uzależniać publiczne radio i telewizję od rządowej administracji.
    Jesteśmy też zdecydowanie przeciwni prywatyzacji mediów publicznych. Kulturowa tożsamość narodu, edukacja i ochrona czystości języka to nie są zadania dla wolnego rynku. We wszystkich szanujących swoją kulturę krajach europejskich właśnie media publiczne wyznaczają kulturalne i obyczajowe standardy. Jeśli polskie media publiczne tego nie robią, trzeba je naprawić, a nie prywatyzować, czy też zmniejszać ich zasięg.
    Panie Premierze!
    Naszym obywatelskim obowiązkiem jest zaprotestować przeciw planom osłabienia mediów publicznych oraz ich uzależnienia od administracji rządowej.
    Naszym obywatelskim obowiązkiem jest ostrzec polityków przed fatalnymi skutkami ich działań. To wyłącznie samodzielne działania polityków doprowadziły telewizję i radio publiczne do stanu narastającej degrengolady. Przez kilkanaście lat kolejne rządzące partie próbowały je „ulepszyć” nie pytając nikogo o zdanie. Skutek – widać.
    Media publiczne trzeba zreformować i odpolitycznić. Ale złymi metodami nie osiąga się dobrych skutków.
    Dlatego odpolitycznianie trzeba zacząć już teraz – od dialogu społecznego na temat zasad i kierunków reformy.
    Andrzej Wajda, Krzysztof Penderecki, Julia Hartwig, Stanisław Różewicz, Krzysztof Zanussi, Henryk Mikołaj Górecki, Maja Komorowska, Krzysztof Krauze, Agnieszka Holland, Juliusz Machulski, Jerzy Hoffman, Krystyna Janda, Janusz Głowacki, Daniel Olbrychski, Filip Bajon, Izabela Cywińska, Feliks Falk, Zygmunt Krauze, Magdalena Łazarkiewicz, Antoni Krauze, Piotr Łazarkiewicz, Michał Kwieciński, Jadwiga Rappe, Andrzej Titkow, Maria Zmarz-Koczanowicz, Marcin Kydryński, Artur Barciś, Grażyna Torbicka, Magda Umer, Michał Nekanda – Trepka, Agnieszka Arnold, Przemysław Gintrowski, Ireneusz Engler, Jan Mogilnicki, Allan Starski, Mieczysław Kominek, Krzysztof Kolberger, Anna Romantowska, Olgierd Łukaszewicz, Mieczysław Tomaszewski, Teresa Chylińska
    Jacek Bromski – prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich,
    Jerzy Kornowicz – prezes Związku Kompozytorów Polskich
    Janusz Krasiński – prezes Stowarzyszenia Pisarzy Polskich
    Krzysztof Kumor, - prezes Związku Artystów Scen Polskich
    Edward Pałłasz - prezes Stowarzyszenia Autorów ZAIKS
    Maciej Strzembosz – prezes Krajowej Izby Producentów Audiowizualnych
    Krzysztof Knittel – prezes Polskiej Rady Muzycznej
    Antoni Wicherek – prezes Stowarzyszenia Polskich Artystów Muzyków
    Krzysztof Sadowski – prezes Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego
    Jerzy Biernat - prezes Związku Polskich Artystów Plastyków, przewodniczący Porozumienia Łazienki Królewskie
    Bogusław Nowicki - prezes Związku Polskich Kompozytorów i Autorów ZAKR
    Pozostałe podpisy sygnatariuszy listu można znaleźć na stronie
    www.publicznemedia.org.pl
    tam też można złożyć swój podpis pod listem

Dodatkowo list poparli: Grzegorz Lachman, Krzysztof Wojciechowski, Jerzy Tuszewski, Kazimierz Augustyniak, Marta Terlecka, Hubert Waliszewski, Maria Czołnik, Janina Boćkowska, Tomasz Miernowski, Leonard Pulchny, Elżbieta Kurkowska, Krzysztof Langda, Krzysztof Nowak-Tyszowiecki, Krystyna Wolańska-Wierzbiańska, Andrzej Werner, Jerzy Płażewski, Witold Giersz, Joanna Krauze, Ryszard Krupa, Bohdan Rączkowski, Teresa Gruber, Marta Broczkowska, Jan Chodnikiewicz, Karol Wasilka, Jerzy Hoffman, Ignacy Szczepański, Krzysztof Wierzbiański, Ewa Dałkowska, Ireneusz Engler, Kazimierz Micholewicz, Stanisław Śliskowski, Barbara Ławska, Andrzej Traczykowski, Maria Płażewska, Helena Dobrowolska, Leszek Płażewski, Stanisław Jędryka, Wojciech Ziembicki, Zbigniew Osiński, Jacek Czerwiński, Bohdan Mazurek, Marian Chmielewski, Jerzy Durowicz, Adam Horoszczak, Leszek Krzyżański, Wojciech Szczudło, Zbigniew Żmudzki, Bogda Nowicka, Lucyna Dąbrowska – Ignaczak, Grażyna Kociniak, Łucja Ośko, Barbara Kosidowska, Jacek Moczydłowski, Krystyna Gutkowska, Andrzej J. Jaroszewicz, Ryszard Jaworski, Franciszek Majkowski, Marek Serafiński, Anna Brzozowska, Michał Bukojewski, Władysław Ślesicki, Witold Holtz, Witold Orzechowski, Paweł Kędzierski, Ryszarda Adamska, ...
    i jeszcze wiele, wiele osób

* * *

Warto dodać, że mimo usilnych próśb i monitów kierowanych do Kancelarii Premiera, aby podano jaka była odpowiedź pana Premiera na ten List Otwarty, nie uzyskaliśmy takiej informacji.
    Stąd wniosek, że "po dobroci" z "tymi ludzmi" nic się nie da nawet wyjaśnić. jedyna droga, to ta na którą Redakcja "Dwójki" wkroczyła. My łodzianie, mówię to w imieniu wielu sasiadów i znajomych, będziemy Was wspierać prede wszystkim płacąc regularnie abonament, ale również organizując wizyty u posłów i senatorów łódzkich.
    Z poważaniem
    mgr Konrad Kozłowski Łódź
  • jackalawpisów 37
    [20][4]
    19.06.2010 10:24

07.07.2009 00:13:44

Witam serdecznie. Na forum dwójki piszę po raz pierwszy. Popieram formę i treść protestu, jednak proponowałbym, aby zamilkła nie tylko dwójka, lecz aby w geście solidarności uczyniły to wszystkie programy, których redakcje znajdują się w Warszawie na al. Niepodległości, w tym program pierwszy, gdzie do "sygnałów dnia" często zapraszani są politycy.
    Pozdrawiam.
    Jacek
    stały słuchacz jedynki.
  • S_Wojwpisów 3
    [1][0]

07.07.2009 01:10:06

Szanowni Państwo!
    Bardzo przepraszam jeśli błędnie odczytałem sprawozdanie finansowe za rok 2008 z wykorzystania przez poszczególne programy środków pochodzących z abonamentu, kar za posiadanie niezarejestrowanych odbiorników i obrotu prawami do emisji itd. - art. 31 pkt. 1 i 2 ustawy o Radiofonii i Telewizji. Tekst sprawozdania zamieszczony jest na stronie http://www.prsa.com.pl/_doc/sprawozdanie_abonament_2008.pdf.
    Wynika z niego, że w 2008 roku wpływy z abonamentu łącznie wyniosły 145 mln zł, a zatem abonament radiowy zapłaciło zgrubsza licząc 2.5 mln osób. Co na to słuchacze PR 2 podobno jest nas 2 mln? A może jak napisał jeden ze słuchaczy było nas tylu przed alokacją nadajników?
    Z danych KRRiT, przedstawiających stan na dzień 31 grudnia 2007 r. wynika, że z
    liczby 13 337 040 gospodarstw domowych 57,2 % gospodarstw domowych
    posiada zarejestrowany odbiornik TV. Abonament radiowo-telewizyjny opłaca
    jedynie 43,5 % gospodarstw domowych??
    Druga sprawa to podział tych środków wewnątrz Polskiego Radia S.A. O tym decyduje w efekcie Zarząd Spółki. W 2008 roku było to w relacji PR1 - 50 mln, PR2 - 39 mln, PR3 - 37 mln i PR4 - niecałe 20 mln. Dodatkowo wpływy z reklam PR1 - 24 mln i PR3 - 40 mln zł (PR2 i PR4 śładowe 0.5 i 0.25 mln).
    Nie rozumiem pozycji 8 mln i prawie10 mln wydatków nie mających pokrycia w środkach PR2 i PR4 (czy zostały sfinansowane ze środków pozyskanych przez PR1 i PR3?).
    Nowa ustawa o zadaniach publicznych w dziedzinie usług medialnych likwiduje od 2010 abonament zastępując go dotacją budżetową dla Programów Telewizji Polskiej posiadających odrębność prawną, Polskiego Radia S.A. (jako całości!) oraz Regionalnych Rozgłośni TV i Radia. Rozdział środków pozostaje całkowicie w gestii Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Problemem będzie faktyczny poziom finansowania "misji" przez budżet. Autorzy projektu przewidują dotację 600-800 mln zł, podczas, gdy 13 mln gospodarstw * 0.6 * 18.68 zł miesięcznie * 12 = 1748 mln i to tylko dla telewizji. (źródło w sejmie: http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/0/FB3543755CFD7B83C125758C00631CFB/$file/1847.pdf).
    Trzeba im kupić lepsze kalkulatory.
    Ale w obecnej sytuacji prawnej można tylko mieć nadzieję, że Zarząd Polskiego Radia S.A. nie pozwoli umrzeć Programowi 2 o ile cała Spółka przeżyje.
    Pozdrawiam
    Piotr Dąbrowski

• mac12wpisów 1
    [0][1]
    07.07.2009 08:54

07.07.2009 09:01:25

Z poważaniem
    Dorota Bzinkowska Łódź

Kochani, musimy się zjednoczyć. Proponuję również uniezależnić się od tego forum i dyskusję przenieść (prowadzić równolegle) na innym forum - jeśli będzie z Dwójką źle to również forum zostanie zlikwidowane - a ślady walki powinny zostać na zawsze :)
    Zalążki dyskusji pojawiają się już tu:
    GW - Dwójka strajkuje
    ps. Czy istnieje coś takiego jak Stowarzyszenie przyjaciół Programu Drugiego PR?
  • jacławwpisów 1
    [2][0]
    07.07.2009 09:19

07.07.2009 09:55:51

Skąd ty to bierzesz, skąd o tym wiesz, gdzie ty znalazłeś TAKIE RZECZY?!!!
    to najczęstsze reakcje moich przyjaciół, znajomych z którymi rozmawiam na rozmaite tematy..
    Istnienie Radiowej Dwójki jest fenomenem na skalę europejską!
    mam to szczęście że mogę słuchać Dwójki bez ograniczeń całą dobę
    moi przyjaciele rozsiani po Europie zgodnie twierdzą, że takiej radiostacji mogą mi tylko pozazdrościć!

za chwilę ja mogę im jednak pozazdrościć tego co mają i że nie żyją w tym absurdalnym kraju, w którym żadna historia nie jest nauką na przyszłość, w kraju, którego niezwykły i nieprzeliczalny na żadne pieniądze świata kapitał jest marnotrawiony bądź napotyka na kompletną obojętność

Społeczeństwo, które nie ma pamięci, nie ma własnej kultury i nie pielęgnuje ojczystego języka staje się BYLEJAKOWSZCZYZNĄ - stepem gdzie nikt i nic nie stanowi wartości...

Jeśli dwójka przestanie nadawać na takim poziomie jak dotychczas to będzie bardzo zły znak tzw. naszych czasów - kto weźmie na siebie odpowiedzialność i cieżar za założenie cichego knebla ludziom wrażliwym i myślącym (celowo nie pisze o inteligencji bo w tym kraju stało się niepoprawne politycznie)...?
    ta cisza może być bardzo wymowna - ale podobnie jak poprzednicy uważam że koledzy z programów pierwszego i trzeciego w akcie solidarności powinni również zamilknąć jeśli nie na cały dzień to przynajmniej godzinę o poranku w południe i wieczorową porą.

jestem całkowicie za zawiązaniem STOWARZYSZENIA PRZYJACIÓŁ PROGRAMU DRUGIEGO
    chciałbym sie opodatkować, oabonamentować - czy jak kto chce - zdeklarować by moje opłaty szły na redagowanie dwójkowych audycji!

KTO SŁUCHA DWÓJKI - słyszy więcej, potrafi słuchać, oddycha pełniej, żyje spokojniej, bardziej świadomie, po prostu z sensem.

DZIĘKUJĘ CAŁEMU ZEPOŁOWI PROGRAMU DRUGIEGO za to że swoją pracą pogłębia poczucie sensu życia wielu takim ludziom jak ja i sprawia, że mimo panującej w polskim życiu publicznym aury bezsensu i absurdu wiara w istnienie społeczeństwa kierującego się wartościami rośnie za kazdym razem gdy włączam radio - moje ukochane radio, które nadaje z sensem i sens nadaje...

Jacek Różański. Kalisz
  • montywpisów 1
    [0][0]
    07.07.2009 10:14

07.07.2009 10:38:42

Szanowni Państwo,

wydaje się, iz jedynym sposobem uratowania Dwójki, jest stworzenie funduszu pomocowego. To bodajże jedyny sposób, choć niestety prawnie wątpliwy. Szkoda tylko, że o Waszej akcji na żadnym portalu internetowym nie ma słowa... Obawiam się, że nie będzie masowego oddźwięku, a Wasz protest trafi jedynie do słuchaczy i im wyrządzi krzywdę...

pozdrawiam
    Tomasz Monty
  • mar_kra3wpisów 3
    [2][0]
    07.07.2009 17:42

07.07.2009 10:46:15

OK, prosze panstwa - co mozemy zrobic RAZEM...?? przez internet i poza nim..? Proponuje petycje do rzadu i sejmu..?? we wspolpracy z wyborcza..? albo inna gazeta duzego zasiegu. niestety pisze z zagranicy i moge sie wlaczyc tylko przez internet........
    Marta
  • Malina56wpisów 9
    [7][0]
    07.07.2009 11:23

07.07.2009 11:30:30

Z poważaniem
    Dorota Bzinkowska Łódź

Kochani, musimy się zjednoczyć. Proponuję również uniezależnić się od tego forum i dyskusję przenieść (prowadzić równolegle) na innym forum - jeśli będzie z Dwójką źle to również forum zostanie zlikwidowane - a ślady walki powinny zostać na zawsze :)
    Zalążki dyskusji pojawiają się już tu:
    GW - Dwójka strajkuje
    ps. Czy istnieje coś takiego jak Stowarzyszenie przyjaciół Programu Drugiego PR?

Tak, tak,
    Załamywanie rąk nic nie da, mówienie, że i tak nic nie zmienimy jest mi skądś znane...
    Jeśli rzeczywiście połączymy siły - może uda się coś zrobić.
    Trzeba krzyczeć głośno, żeby Polska usłyszała, że istniejemy.
    Może list otwarty słuchaczy z podpisami. Kto wie jak się to robi?

Ja napisałam już list do posła PO - Jarosława Gowina, na którego głosowałam. Ciekawe czy mi odpowie.
    Rozesłałam apel do wszystkich znajomych i ludzi zainteresowanych losem kultury w Polsce.
    Stowarzyszenie - to może na później, choć pomysł pyszny. Teraz trzeba chyba radykalniej i szybciej. I głośno.

• mplajzerwpisów 1
    [2][0]
    07.07.2009 12:30

07.07.2009 12:38:01

Dwójka towarzyszy mi od momentu fascynacji Vivaldim i Chopinem, co miało miejsce pod koniec szkoły podstawowej...czyli już bardzo dawno temu.

Nie wyobrażam sobie, ze takie właśnie dobro narodowe, tak, to dobro narodowe, może przestać istnieć!

Ta perspektywa to jak rana po Kresach, jak zburzony Mickiewicz na krakowskim rynku w czasie II wojny światowej, jak zniszczony dworek Kochanowskich w Sycynie w socjalizmie...

Skąd oni przychodzą i dokąd nas prowadzą...nazywając się Polakami?

Powiedzmy stanowcze NIE!

• S_Wojwpisów 3
    [1][0]

07.07.2009 13:13:38

Szanowni Państwo,

wydaje się, iz jedynym sposobem uratowania Dwójki, jest stworzenie funduszu pomocowego. To bodajże jedyny sposób, choć niestety prawnie wątpliwy. Szkoda tylko, że o Waszej akcji na żadnym portalu internetowym nie ma słowa... Obawiam się, że nie będzie masowego oddźwięku, a Wasz protest trafi jedynie do słuchaczy i im wyrządzi krzywdę...

pozdrawiam
    Tomasz Monty

Fundusz pomocowy miałby sens tylko wtedy jeśli Dwójka tak jak poszczególne programy TVP miała odrębną od Polskiego Radia S.A. osobowość prawną. Z tym, że nie mogłaby być w żadnym wypadku jednoosobową spółką Skarbu Państwa, bo wtedy pozostawałaby zabawką w rękach kolejnych partyjnych koterii znajdujących się u władzy.
    W obecnej sytuacji prawnej tj. przed uchwaleniem przygotowywanej obecnie ustawy medialnej jedyną możliwością byłoby powołanie niezależnej organizacji pożytku publicznego, takiej jak działające Fundacje Pomocy.
    Taka Społeczna Fundacja Pomocy Kulturze prowadząca działalność ze środków pozyskanych ze zbiórki publicznej mogłaby wspierać konkretne inicjatywy PR2 i innych takie jak festiwale, koncerty itp.
    Obowiązująca ustawa dopuszcza takie źródło finansowania mediów publicznych.
    pozdrawiam
    Piotr Dąbrowski
  • Wojciech KWojciech Kwpisów 1
    [1][0]
    07.07.2009 12:30

07.07.2009 13:20:46

Popieram protest. rzeczywiście miło byłoby gdyby inne rozgłośnie polskiego radia przyłączyły się do protestu. Jestem gotów wziąć udział w manifestacji, podpisać petycje, wesprzeć program 2 tak, jak tylko tego potrzebuje.
    Nie znam się na polityce i mechanizmach rynku (wątpię czy można go u nas nazwać wolnym), ale coraz częściej czuję, że jakaś siła próbuje mnie ograniczyć. Zaczęło się kilka lat temu, gdy odwołano pewien koncert, gdyż przekaz prezentowany przez artystów nie podobał się jakiemuś politykowi. Potem coraz częściej trzeba było się przeciwstawiać, czy to próbom zamknięcia kina Iluzjon, czy Luny, bastionów wolności. Teraz ostatnie wolne radio, które daje jakieś poczucie niezależności i wiarę w to, że są jeszcze ludzie, którym zależy na czymś poza pieniędzmi, "dobrym interesem", czy świętym spokojem, ma zostać zamknięte? Jeśli tak ma wyglądać demokracja, to chyba zaszło jakieś nieporozumienie. Nie pamiętam tamtych czasów, ale chyba nawet w PRLu przywiązywano większą wagę do spraw kultury i tożsamości. Nie jest to żaden nowy głos i przewija się on od wieków, ale ja także mam wrażenie, że coś tu się kończy, coś upada. Trzeba próbować powstrzymać ten proces rozkładu. Nie dajmy się zagłuszyć! Udało się zapobiec zamknięciu Iluzjonu i Luny, uda się ocalić 2.
    A jeśli nie, to chyba zostanę terrorystą ;)
    Pozdrawiam słuchaczy i redakcję 2!
  • projektormanwpisów 175
    [78][39]
    12.07.2010 13:00

07.07.2009 13:25:10

Szanowni Państwo !

Nie chcę tu pisać w aspekcie stricte politycznym, lecz podobno wszystko jest polityką.
    Ad rem. ELEKTORAT PO w ogóle w tym miejscu i innych forach, nie powinien tu wprowadzać żadnych lamentacji, gorzkich żali. To "cudotwórca" Donald z Sopotu ogłosił wszem i wobec "Koniec z abonamentem". Także ludzie, którzy mają jakiekolwiek sumienie, wywodzący się z demokratycznych wyborów, w sposób autorytarny chcą zabijać polską Kulturę i jeszcze zwalają wszystko na poprzedników.
    Bo tak najłatwiej. Rząd, minister kultury, minister skarbu guzik robią w tej sprawie. Uważają, że Polakom wystarczy czytać "Fakt", słuchać "Zetki" czy innej Eski i oglądać "chwile prawdy" w komercyjnej stacji.
    Uważam, że polska cecha narodowa, jaką jest dwulicowość nabrała rumieńców. Tylko,że ja na miejscu decydentów i majsterkowiczów przy ustawie medialnej, spaliłbym się ze wstydu. Tak, tak pani poseł Katarasińska - do pani piszę. Pani nie umie nawet dobrze kłamać przed kamerami. A z drugiej strony ekranu lepiej widać, zakłamane twarze / opcja polityczna nie ma tu znaczenia / Politycy kłamią, a sami nie lubią być okłamywani. PO rozpoczęła "nowy ład w eterze", zniszczyć media publiczne. Nie trzeba być zaślepionym zwolennikiem PiS, czy Lewicy. Wystarczy być spostrzegawczym człowiekiem i obserwować co się święci. A środowiska twórcze niech sobie też nie dworują z Polskiego Radia.
    Jak dyrektorem w mediach publicznych zostaje katolik, protesty, listy, napiętnowania. Jak postkomunista : brawa, aplauz, albo zmowa milczenia. I kto tu jest obłudnikiem ? Z rachunku za energię elektryczną pobierać symboliczną złotówkę na rzecz mediów publicznych i nie płacić bajońskich honorariów panu Lisowi i innym.

P.S. A co to znaczy, że przed mikrofonem i kamerą mówi się ciągle od rzeczy ?
    To znaczy , że się za dużo pije. Ot co !
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Polskie Radio nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. Komentarze zawierające wulgaryzmy (art. 3 Ustawy o języku polskim z dnia 7 października 1999r.), będą usuwane z forum.
LOGOWANIE:

hasło: autologin: ok

login:

zarejestruj się zapomniałeś hasła?

Adres:

Program 2 Al.Niepodległości 77/85
00-977 Warszawa

Polskie Radio SA: reklama| szkolenia| archiwum| studia muzyczne| Chór PR w Krakowie|

Polska Orkiestra Radiowa| Amadeus| redakcja katolicka| radiowe centrum kultury ludowej| studio reportażu i dokumentu| zamówienia publiczne|

RSS Podcast Kontakt Forum

Copyright © Nowe Media, Polskie Radio S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone